Inschuiven Helperzoomtunnel uitgesteld: “Dit is een domper”

nieuws

Het op zijn plek schuiven van de Helperzoomtunnel kan dit Hemelvaartweekend niet doorgaan. Dat heeft Aanpak Ring Zuid woensdagavond bekendgemaakt.

Uit een proef die woensdagmiddag heeft plaatsgevonden is gebleken dat de grond zich heel anders gedraagt dan op basis van alle onderzoeken en berekeningen was aangenomen. Aannemer Combinatie Herepoort heeft om die reden besloten om de operatie uit te stellen.

Domper
De bedoeling was om de Helperzoomtunnel de komende dagen op zijn plek te duwen door middel van een glijbaan in de vorm van een stalen balk op funderingsblokken. Bij een proef woensdagmiddag ging de tunnel weliswaar omhoog, maar zakten de stalen balken de grond in. “Het is onverantwoord om het inschuiven van de tunnel nu koste wat kost door te zetten”, zegt omgevingsmanager Bert Kramer. “We moeten eerst goed onderzoeken wat dit betekent en hoe we dit probleem op kunnen lossen. Het is een domper, maar we moeten reëel zijn en kunnen hier niet tegen beter weten in mee verder gaan.”

Afhankelijk van de volgende treinloze periode
Wanneer de tunnel nu op zijn plek kan worden geschoven is onbekend. Dit kan namelijk alleen in een periode dat de treinen niet rijden. Samen met spoorbeheerder ProRail zal gekeken moeten worden wat de mogelijkheden zijn voor een eerstvolgende treinvrije periode.

Het niet op zijn plek kunnen schuiven van de tunnel betekent niet dat de werkzaamheden helemaal stil komen te liggen. Het werk ter hoogte van de kruising met het spoor bij de Esperantostraat gaat wel door. Hier worden damwanden op hun plek getrild en wordt onderhoud gedaan aan de voegen. De noordelijke rijbaan van de zuidelijke ringweg in de richting van Drachten blijft om deze reden vier dagen lang afgesloten.