SP-voorstel zonnepanelen op daken huurwoningen aangenomen

nieuws
Zonnepanelen op het dak van Bernlef

Het voorstel van de fractie van de SP om zonnepanelen op daken van huurwoningen te plaatsen is woensdagavond aangenomen. De gemeente gaat nu onderzoek doen naar de haalbaarheid.

In de gemeenteraad werden woensdagavond de prestatie-afspraken met woningcorporaties besproken. Dijk presenteerde daarbij zijn voorstel om zonnepanelen op daken van huurwoningen te installeren. “Deze zonnepanelen worden aangeschaft door de gemeente Groningen”, liet Dijk woensdagmiddag aan OOG Tv weten. “Als de panelen zich terugverdiend hebben neemt de woningcorporatie ze over. In de tussentijd kan de corporatie investeren in onderhoud van de huurwoningen. Het is de hoogste tijd voor een groene revolutie in Groningen, met schone en goedkopere energie.”

De SP kreeg tijdens de raadsvergadering steun van Student & Stad, Partij voor de Dieren, D66, Stadspartij, GroenLinks en de PvdA. Dat er een meerderheid voor de plannen zou zijn had Dijk van te voren niet verwacht. “Het gaat spannend worden”.

Deel dit artikel:

  1. Nee niet achteruit, in het recente verleden bij verduurzaming van sociale huurwoningen ging daarna de huurprijs er flink op “vooruit”. Als ze dat NU eens achterwege laten wordt het misschien een succes

  2. Opzich wel mooi voor de huurders. Maar het zet geen zoden aan de dijk wat betreft de energie rekening. Stroom inclusief belastingen is ongeveer maar een derde van de rekening en ongeveer maar 15-20% als je vastrecht en leveringskosten etc niet mee telt. Hou hier rekening mee als je er ook nog een huurverhoging bij krijgt!

    Het zou wel een goede deal zijn (met huurhoging) als men gelijk het gas afsluit in de woning en alles op elektriciteit laat draaien. Maar dat zal een flink kostenplaatje zijn, ik denk niet dat dit snel gaat gebeuren zonder subsidie van het rijk.

  3. Of wat de huurders ook kunnen doen maar dat vergt wel wat (financiële) administratieve planning. Kijken wat het oplevert betreft de stroom. En kijken of het uit kan om zelf kachels op stroom te kopen (die zijn niet zo gek duur) dan hoeft de CV op gas niet zo hard meer te draaien in de winter. Gas wordt steeds duurder, ik heb een flauw vermoeden dat het uit zou kunnen tegenwoordig deze constructie omdat gas en vooral de belastingen er van steeds duurder worden.

    En als je het voldoende warm kunt krijgen met elektriciteit (huurhuizen zijn meestal toch niet zo groot) zou je kunnen overwegen (administratief) af te kunnen laten sluiten van gas. Hoef je al die vastrecht en belastingen ook niet te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *