“Als dit een sneltrein was geweest, dan was de trein ontspoord”

nieuws
Foto: twitter.com/OvDRail_Hans/

De aanrijding in de nacht van vrijdag op zaterdag op station De Westereen had veel ernstiger af kunnen lopen. Dat zegt de politie Noordoost Fryslân. “Dit is poging tot doodslag.”

Bij het ongeluk reed een stoptrein van vervoersbedrijf Arriva op vijf fietsen die ter hoogte van het station door vandalen op het spoor waren gelegd. Door de mist zag de machinist van de trein, die in de richting van Leeuwarden reed, te laat dat er iets op het spoor lag waardoor een aanrijding niet meer te voorkomen was. “Als dit geen stoptrein, maar een sneltrein was geweest die hier met honderd kilometer per uur passeert, zou de trein ontspoord zijn met alle gevolgen van dien”, zegt de politie.

Bij de aanrijding raakten drie fietsen totaal vernield, de andere twee raakten beschadigd. De machinist van de trein heeft samen met een incidentbestrijdingsteam van spoorbeheerder ProRail de stalen rossen onder de trein vandaan gehaald. De politie heeft de fietsen in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau in Dokkum. “Op onze Facebook-pagina hebben we foto’s geplaatst en wij vragen eigenaren van de getoonde fietsen zich te melden voor het doen van aangifte.”

De politie is samen met ProRail inmiddels een onderzoek gestart. Omdat het ongeluk veel ernstiger af had kunnen lopen richt het onderzoek zich op poging tot doodslag.