UMCG presenteert Protonentherapiecentrum

Vanaf januari neemt het Universitair Medisch Centrum Groningen het eerste Protonentherapiecentrum van Nederland in gebruik. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels en de kans op bijwerkingen afneemt. Protonentherapie biedt vooral meerwaarde voor kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren. Daarnaast kunnen ook andere patiënten met kanker baat hebben bij protonentherapie.

Het gebouw, met metersdikke betonnen muren, vloeren en plafond, werd vorig jaar al opgeleverd. Het UMCG had een jaar nodig om de geavanceerde apparatuur, zoals de 220 ton wegende deeltjesversneller, te testen.

Het centrum is onderdeel van het UMC Groningen Cancer Center, waar oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen wordt geboden, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Het centrum biedt als enige in Nederland behandeling aan kinderen, zo’n 60 tot 70 per jaar.