Nederlander Bok en Israëliër Postny winnen Chess Festival Groningen

sport
Foto: flickr.com/photos/smoorenburg/

Benjamin Bok en Evgeny Postny hebben het internationale schaaktoernooi van Groningen gewonnen met 7 punten uit 9 partijen.

De Nederlander Bok kwam niet verder dan remise tegen zijn landgenoot Kuipers. Dat bood Postny uit Israël de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen door een overwinning op de Tsjech Kryakin.  Op de gedeelte derde plaats eindigden de Rus Turov en de Tsjech Kislinsky, beiden met 6,5 uit 9. Beste Groninger werd Sergei Tiviakov met 6 uit 9.

Tijdens het toernooi werd ook een trainingsmatch gespeeld tussen een Gronings jong talent en een grootmeester. De 14-jarige Eelke de Boer verloor de 4e partij van Dennis de Vreugt en daardoor tevens de match met 1,5-2,5.

De beste Groningse schaker de 18-jarige Jorden van Foreest was niet van de partij, aangezien hij meedeed aan de wereldkampioenschappen rapid-en blitzschaken, die in Riyad in Saoedi-Arabië werden gespeeld. Het lukte hem niet om de eerste prijs van 250.000 dollar te winnen, want bijna alle wereldtoppers waren van de partij. Wel wist Van Foreest zich in dit ijzersterke veld in de middenmoot te handhaven. In het rapidtoernooi (15 minuten per persoon per partij en 10 seconden per zet erbij) kwam hij in een veld van 135 deelnemers tot een score van 7 uit 15. In het blitztoernooi met 144 schakers (3 minuten per persoon per partij en 2 seconden per zet erbij) eindigde hij op 10,5 uit 21.  Grote smet op het toernooi was het feit dat de Israëlische spelers niet mee mochten spelen.