Raadsbrede steun voor onderzoek warmtestad

De hele gemeenteraad stemt in met een onderzoek naar het mislukken van het geothermieproject. De raad stemt ook in met het voorstel van het stadsbestuur om door te gaan met een vorm van stadsverwarming maar dan met een alternatieve warmtebron zoals biomassa.

Het aardwarmteproject WarmteStad is stopgezet. Het Staatstoezicht op de Mijnen had kritiek op de kennis van de projectorganisatie WarmteStad, vanwege de risico’s op bevingen en het waarschuwingssysteem TLS. Het SodM schatte de kans op slagen van het project op iets meer dan 10%. Dat betekende het einde van het project, en een verlies van zes miljoen. De raad vindt dat stadjers het recht hebben te weten waar het is misgegaan.

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is de raad steeds op de hoogte gehouden, daar is verwarring over en dat wordt nu onderzocht. De raad wil ook haar eigen rol tegen het licht houden.

Een  commissie zal nadenken over de onderzoeksopzet, inventariseert de vragen en besluit wie het onderzoek uitvoert. Bijvoorbeeld de gemeenteraad of een onafhankelijke instantie.