Keniaan Chumo verrassende winnaar 4 Mijl

De 31e editie van de 4 Mijl van Groningen is zondag gewonnen door de Keniaan Victor Chumo. In de eindsprint op de Vismarkt bleef hij de favoriet Yomif Kejelcha uit Ethiopië nipt voor, in de tijd van 17 minuten en 31 seconden.

De kopgroep van acht lopers bleef vanaf de start in Haren tot in de Herestraat bij elkaar. Chumo en Kejelcha maakten zich daar los van de rest. De eindsprint van de 30-jarige Keniaan was Kejelcha, twee jaar geleden nog winnaar, te machtig. Als derde eindigde de Keniaan Noah Kipkemboi. Snelste Nederlander was Richard Douma uit Zaandam, met een tijd van 19 minuten precies.

Chumo was erg te spreken over de 4 Mijl: “Wat een mooie wedstrijd! De start in Haren, het snelle en vlakke parcours met veel publiek, alles aan dit evenement straalt. De finish zal ik niet meer vergeten!”

Bij de vrouwen won de favoriet, Ruth Jebet uit Bahrein. Zij finishte na 19 minuten en 16 seconden en bleef daarmee slechts twee tellen boven het parcoursrecord. Als derde eindigde heel knap de Nederlandse Jip Vastenburg, nipt onder de 20 minuten.

De 4 Mijl, die werd gelopen onder prachtige omstandigheden, trok een kleine 23 duizend deelnemers en een veelvoud daarvan aan toeschouwers.