“Fusie Stad, Haren en Ten Boer”

nieuws

De herindeling van Groningen, Ten Boer en Haren wordt een fusie en niet een ‘lichte samenvoeging’, zoals eerst de bedoeling was. Dat betekent dat de gemeente Groningen officieel opgeheven wordt.

Het kabinet stelt de Tweede Kamer voor, de stad met Haren en Ten Boer te laten fuseren. Bij een lichte samenvoeging blijven de arbeidscontracten bestaan, maar bij een fusie wordt iedereen ontslagen en dan meteen weer in dienst genomen. Dat betekent een forse kostenpost. De provincie koos voor de lichte fusie, maar die is het dus niet geworden, omdat de gemeente Haren tegen is. Groningen wordt, zodra de gemeenten zijn samengevoegd, wel weer de naamgever van de nieuwe gemeente. Die kostenpost is het gevolg van het gedrag van de gemeente Haren. Dat zegt gedeputeerde Patrick Brouns. “De personeelsadministratie moet namelijk opnieuw worden ingericht enbelastingnummers moeten opnieuw worden aangevraagd. Dit geld had ook naar de samenleving gekund in plaats van naar administratieve rompslomp.”

De gemeente Groningen gaat verdwijnen nadat de Eerste- en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. Dat instemmen moet voor half september 2018 zijn gebeurd, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen die in november van dat jaar worden gehouden.