Acties in het basisonderwijs breiden zich uit

De acties in het basisonderwijs breiden zich uit. Dinsdag werd bekend dat ook docenten in het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en de universiteiten de barricaden op willen gaan omdat ook bij hen de werkdruk te hoog is, en de salarissen te laag zijn.

Koos Sikkema is docent Geschiedenis op het CSG Wessel Gansfort. “Ik denk dat het heel goed is dat er ook binnen andere sectoren in het onderwijs actie gevoerd gaat worden. Als ik puur naar mijn eigen baan kijk dan kom ik tot de conclusie dat ik slechts vijftig procent van mijn tijd besteed aan les geven. De andere helft gaat op aan administratie, intensieve begeleiding van leerlingen en lesvoorbereiding. Als we het over werkdruk hebben dan ervaar ik dat als een zeven op een schaal van één tot tien.”

Rinie Boekholt is regiocoördinator voor PO in Actie en hij noemt het goed dat de actiebereidheid breed gedragen wordt. “Vorige week is het regeerakkoord gepresenteerd. Collega’s van mij hebben dat stevig onder de loep genomen en dan blijkt dat het toch allemaal wat anders zit dan men verteld. De vijfhonderd miljoen voor werkdrukverlaging komt bijvoorbeeld pas in 2021 beschikbaar. Dat is pas over vier jaar, terwijl de problemen ondertussen nu al zo groot zijn.”

PO in Actie beraadt zich momenteel op vervolgacties waarbij er geruchten de ronde doen dat volgende maand de basisscholen twee dagen dicht gaan. “Die geruchten hoor ik ook, alleen voor zover ik weet zijn die plannen nog niet concreet.”