Nobelprijswinnaar geeft college aan zeshonderd kinderen

De gemiddelde leeftijd in de Aletta Jacobshal van de Rijksuniversiteit Groningen heeft waarschijnlijk nog nooit zo laag gelegen. In de hal kregen maandagochtend zeshonderd kinderen een gastcollege van Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

Het ging om basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 van scholen uit de drie Noordelijke provincies. Van Feringa kregen zij in zestig minuten een uitleg over moleculen en nanotechnologie. “Ik heb best wel heel veel geleerd”, vertelt Evi die op basisschool De Swoaistee les krijgt. “Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat kleding uit moleculen bestaat.”

Wat Feringa uitlegt is soms erg ingewikkeld. “Ik snapte niet alles, en soms moest ik aan een vriendinnetje vragen waar het precies over ging.” In het college gaat het over de moleculaire motor waar Feringa de Nobelprijs voor gewonnen heeft. “Het gaat mij niet om dat ze alles begrepen hebben”, vertelt Feringa. “Maar ik wil zo graag kinderen enthousiast maken voor mijn vakgebied. Want let wel, wat hier vanochtend in de collegebanken zit is onze toekomst. En als ik al die glinsterende ogen en opgetogen gezichten zie, dan denk ik dat dat wel gelukt is.”