Gemeente gaat controleren op illegale kamerverhuur

De gemeente gaat na de zomer controleren op illegale kamerverhuur. Het gaat om panden die in 2015 onder de overgangstermijn vielen.

De studentenhuizen waarin drie of meer mensen wonen hebben een onttrekkingsvergunning nodig. Die kon tot 1 juli aangevraagd worden. Indertijd waren er 1500 pandeigenaren die een dergelijk vergunning niet hadden. 150 daarvan hebben niet gereageerd. De controles worden in die panden uitgevoerd.

“Als bij controle blijkt dat er sprake is van verhuur van het pand zonder de benodigde onttrekkingsverguning, volgt een verzoek om het aantal bewoners terug te brengen. Dit kan betekenen dat bewoners op straat komen te staan. Als er geen gehoor wordt gegeven aan dit verzoek, kan een dwangsom worden opgelegd”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

In Groningen hebben zo’n vijfduizend studentenpanden een vergunning. Er zijn naar schatting echter duizend kamer verhuurpanden meer. De gemeente gaat ook die panden controleren of er een ontheffingsvergunning nodig is. Mogelijk wonen in sommige panden meer dan twee mensen.