Sloop Pino begonnen

Aan de Verlengde Hereweg is een sloopbedrijf deze week begonnen met het ontmantelen van het voormalige kraakpand Pino. Het bedrijf verwacht twee weken nodig te hebben om het gebouw af te breken.

De voormalige pizzeria werd in 2013 gekraakt. De afgelopen jaren organiseerden de bewoners er diverse activiteiten zoals concerten en politieke avonden. Ook kon er gegeten worden. Bouwbedrijf Geveke wilde echter de krakers uit het gebouw hebben omdat het bedrijf op de plaats van Pino een appartementencomplex wil laten verrijzen.

In de politiek was er echter weerstand om het gebouw te slopen. De Partij voor de Dieren pleitte vorig jaar januari nog om de sloop af te blazen, omdat het volgens de partij zou gaan om een historisch waardevol gebouw, dat in de jaren dat het gekraakt was uitgroeide tot een succesvol sociaal centrum. Ook werd er een petitie opgestart voor het behoud van het gebouw. Het stadsbestuur ging daar niet in mee. Uiteindelijk kwam het tot een kort geding aangespannen door Geveke, waarbij de rechter bepaalde dat de krakers op 1 november het pand zouden moeten verlaten. Vertrekken deden de krakers ook, maar niet na op 29 oktober een groot feest georganiseerd te hebben.

Het sloopbedrijf is dinsdag begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden. Als eerste werd de aanbouw met de grond gelijk gemaakt, en woensdag was het de beurt aan de bovenste verdieping. Het autoverkeer ondervind geen hinder van de werkzaamheden.

Foto: Sebastiaan Scheffer
Deel dit artikel: