Arriva controleert treinreizigers niet voldoende

De provincie Groningen heeft vervoersbedrijf Arriva op de vingers getikt omdat het te weinig treinreizigers op een geldig kaartje controleert. Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) heeft het bedrijf formeel in gebreke gesteld.

Gräper doet de uitspraak naar aanleiding van het bestuderen van de cijfers uit 2014. “Met Arriva hebben we een contract opgesteld dat hun stewards één op de drie treinen controleren”, zegt Gräper. “Maar uit de cijfers blijkt dat dat bij lange na niet gehaald wordt. Op de lijn van Groningen naar Delfzijl komt men maar op 23 procent, en richting Roodeschool op 27 procent.” Gräper wil dat Arriva actie onderneemt om de situatie te verbeteren. Wordt daar niet aan voldaan dan kan de vervoerder een boete verwachten.

De gedeputeerde is daarnaast ook niet blij dat de cijfers zo laat toegestuurd worden. Gräper heeft een brief naar het hoofdkantoor in Heerenveen gestuurd met de vraag om de cijfers van 2015 en 2016 met spoed te sturen. Arriva krijgt tot 1 maart de tijd om daar op te reageren.