Otter gespot in grachten stad

nieuws
Foto: gemeente Groningen

In de grachten van de stad is voor de tweede keer een otter gespot. Het beest houdt zich op onder en rondom woonschepen. Volgens de gemeente is dit een teken dat het goed gaat met de waterkwaliteit en het groenbeheer in en rond de diepenring.

De laatste levende otter in Nederland werd in 1952 bij Haaksbergen gezien. In 1989 werd een otter doodgereden in Friesland waarmee het dier definitief was uitgestorven. In 2002 zijn de eerste otters in Nederland opnieuw uitgezet en in latere jaren volgden er meer.

Stads ecoloog Klaas van Nierop is enthousiast: “Het is ontzettend bijzonder dat een otter zo dicht bij de binnenstad van Groningen gespot is. Drie maanden geleden werd er al één gezien bij de Petrus Campersingel en in het Reitdiep. Toch heb ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant blijkt hieruit dat de waterkwaliteit in de grachten goed is. De otter jaagt namelijk op zicht en bij troebel water blijft hij weg. Maar aan de andere kant heeft de binnenstad ook allerlei gevaren waarvan het verkeer de grootste is. En toch is de komst van deze otter extreem en onovertroffen”.

Het gaat nu beter met de otter in Nederland. Onder andere in natuurgebied De Onlanden zijn otters waargenomen en de kans is volgens Klaas van Nierop groot dat de stadse otter ook daar vandaan komt.

Deel dit artikel:

  1. Heeft ie al een naam? Ollie de Otter? Dat wordt leuk de hele gracht vol otterspotters! Hij kan beter zijn menu uitbreiden naar duiven, die zitten er zat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *