Dit was 2016 in Groningen: november

nieuws
Foto Gert den Toom

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. Met deze maand: november. De maand van pannekoeken eten, een treinongeluk en de de Plantsoenloop. 

Pannekoek
Een pannenkoek met stroop of toch één met poedersuiker? Het was weer Sint Pannekoek, op diverse locaties konden mensen pannenkoeken eten. Sint Pannekoek is een traditie die in het leven is geroepen door stripboekschrijver Jan Kruis in één van de stripverhalen over Jan, Jans en de Kinderen.

COC
Groot feest bij het COC. Het duo Het Verdriet van Drenthe won het Nationale COC Songfestival. Dat deden ze met het zelfgeschreven nummer “Bliep-Bliep”. Het duo was ingestuurd door het COC Groningen-Drenthe en bestaat uit de in Groningen wonende Albert Meijer en Utrechter Tim Meijerink. Het nummer “Bliep-Bliep” gaat over een supermarktliefde en de titel refereert naar het geluid dat een kassa maakt. Het COC Groningen-Drenthe is volgend jaar de gastheer van het COC Songfestival, dat in Groningen zal worden gehouden.

Fietsen
Op de Vismarkt werd 24 uur lang gefietst door de Groninger Studenten Schaatsvereniging TJAS. Met de actie wordt geld opgehaald om onderzoek te kunnen doen naar taaislijmziekte. Behalve non-stop fietsen vonden er op de Vismarkt meer acties plaats. Er was een Koek-en-Zopie-tent er was een verloting en band en een pubquiz.” Alle opbrengsten gaan naar de stichting Skate4AIR.

OOG-DJ naar 3FM
Het is een droom die uitkwam voor de twintigjarige Joost Schulte uit Stad. Hij presenteert vanaf 20 november een radioprogramma op jongerenzender 3FM. Hij maakt in de nacht van zondag op maandag tussen twee en vier uur radio. Schulte hoopt dat het nachtprogramma een opmaat is naar meer. “Ik hoop ooit eens een programma te mogen maken op een belangrijk tijdstip, maar ach, laat me eerst maar eens de nacht doen. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in.”

Treinongeval
Aan de Voslaan bij Winsum ontspoorde op 18 november een trein. Dit gebeurde na een aanrijding met een melkwagen. Er zijn 18 gewonden gevallen, daaronder zijn drie zwaar gewonden. Elf mensen moesten naar het ziekenhuis. Het ging om een melkwagen die net van een boerenerf kwam en over een onbewaakte overgang reed. De hulpdiensten rukten massaal uit. Daaronder was de traumahelikopter. Ook de politiehelikopter is langs gevlogen voor een duidelijk beeld van bovenaf. Die is inmiddels weer vertrokken.

Foto: Emma Westers

Grote Markt
De Grote Markt staat op de vijfde plaats van drukste fietspaden in Nederland. Dat blijkt uit de resultaten van de fietstelweek. Smakkelaarsveld, Vredenburg en het Jaarbeursplein, allen in Utrecht, vormen de top drie. Groningen staat daarnaast op de derde plaats van het aantal gereden kilometers. In Amsterdam worden de meeste fietskilometers afgelegd, gevolgd door Utrecht. De tellingen zijn gebaseerd op fietstochten van bijna 43 duizend Nederlanders, die daarvoor een speciale app op hun telefoon hadden gedownload.

Plantsoenloop
Het Noorderplantsoen was voor één dag het decor van de Plantsoenloop. Er deden zo’n 2800 lopers van alle leeftijden mee. De winnaar van het hardloopevenement was de 38-jarige Stadjer Arjan Marchand. De loper van Groningen Atletiek voltooide de heuvelachtige wedstrijd over 8 kilometer in 26 minuten en 10 seconden.


Campus

Aan de noordzijde van het UMCG wordt vanaf begin volgend jaar een nieuwe campus gebouwd. De RUG en het UMCG hebben daar na jaren vergaderen nu officieel hun fiat voor gegeven.  De Healthy Ageing Campus wordt het nieuwe thuis van onder meer University College Groningen en de culturele organisatie Usva. Op de campus komen ook onderwijsruimtes, voor met name studenten medische wetenschap en farmacie.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 19:00 de maand december. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.