Bijna twintig gewonden bij aanrijding trein en vrachtwagen Winsum

Aan de Voslaan bij Winsum is vrijdag rond 12.00 uur een trein ontspoord na een aanrijding met een melkwagen. Er zijn 18 gewonden gevallen, daaronder zijn drie zwaar gewonden. Elf mensen moesten naar het ziekenhuis. De bestuurder van de melkwagen is aangehouden.

Het ging om een melkwagen die net van een boerenerf kwam en over een onbewaakte overgang reed. De hulpdiensten rukten massaal uit. Daaronder was de traumahelikopter. Ook de politiehelikopter is langs gevlogen voor een duidelijk beeld van bovenaf. Die is inmiddels weer vertrokken.

Elf gewonden naar ziekenhuis

Er zijn elf gewonden afgevoerd naar diverse ziekenhuizen. Drie van hen raakten zwaar gewond. De chauffeur van de vrachtwagen en de machinist raakten licht gewond en konden ter plekke behandeld worden. Andere passagiers met verwondingen werden ook ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Ook zijn er licht gewonde inzittenden naar de brandweerkazerne in Winsum gebracht voor behandeling. Reizigers die niet gewond zijn geraakt werden opgevangen op een nabij gelegen boerderij. Er zaten ongeveer vijftig mensen in de trein. De lichtgewonden zijn halverwege de middag weer naar huis gegaan. Het merendeel van hen is opgepikt door familieleden of bekenden.

Eerder dodelijke ongevallen

In 2014 vonden twee dodelijke ongevallen plaats bij dezelfde spoorovergang aan de Voslaan. De overweg zou daarom verwijderd worden.

Arriva zegt in een verklaring de uitkomsten naar de precieze oorzaak van het ongeluk af te wachten: “In eerste instantie gaat onze aandacht uit naar onze reizigers, de betrokken chauffeur van de vrachtauto en ons personeel. Er zijn enkele gewonden gevallen. Meer informatie over de toedracht kunnen wij nog niet geven. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Zodra duidelijkheid is over hoe dit ongeval heeft kunnen plaatsvinden kunnen wij pas mededelingen doen.”

De berging van de trein gaat mogelijk het hele weekeinde duren. Arriva heeft inmiddels bussen ingezet tussen Sauwerd en Warffum. Treinverkeer is daar voorlopig onmogelijk. Reizigers vanuit Groningen naar Roodeschool moeten voorlopig de trein naar Delfzijl nemen en in Sauwerd overstappen naar de pendelbus naar Warffum.

Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom

trein-ontspoort-10

 

Foto twitpic @jasperfm
Foto twitpic @jasperfm