Dit was 2016 in Groningen: mei

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. In mei werd Sjoerd van Eijk vermist en gevonden, Oelinda de Vries benoemd als nachtburgemeester en de eindexamens werden gemaakt.

Dodenherkenking
Groningen was op 4 mei goed vertegenwoordigd tijdens de herdenking op de Dam. Sterre Wolthers van het Praedinius Gymnasium mocht haar gedicht ‘Monument’ na de herdenking voordragen. Deze ging over haar familie in de oorlog. Ook de bloemen werden gelegd door Groningse kinderen: 25 leerlingen van de St. Michaëlschool namen deze taak op zich.

Nieuwe nachtburgemeester
Oelinda de Vries werd de nieuwe nachtburgemeester van Groningen. Ze volgde Chris Garrit op, die vorig jaar bekend maakte te stoppen. De verkiezing verliep echter niet helemaal zoals gepland. In eerste instantie werd namelijk Hubert Nauta uitgeroepen tot winnaar, maar dit bleek een fout van de organisatie te zijn. Nauta moest even later de ambtsketting overdragen aan De Vries.

Foto: Erick Bakker

Primark
Op 17 mei werd de Primark aan de Westerhaven officieel geopend. De kledingzaak is vooral erg populair onder jongeren. Primark staat namelijk bekend om het ruime assortiment en de goedkope prijzen. Ook de andere winkeliers profiteren van deze drukte. Er staan nu lange rijen voor de kassa’s van winkels waar het voor de komst van de Primark een stuk rustiger was. Hun omzet krijgt dan ook een flinke boost.

Donar landskampioen
Donar werd landskampioen. Het was de vijfde landstitel van de basketbalclub. De kampioenen werden tijdens een groot feest gehuldigd op de Grote Markt.

Foto: Raymond Bos – groningsnieuws.nl

Sjoerd van Eijk
In mei raakte Sjoerd van Eijk vermist. Hij had een feestje bezocht in de binnenstad, daarna is er nooit meer wat van hem vernomen. Na een paar dagen zoeken werd de student uiteindelijk levenloos aangetroffen in het water bij de Trompkade. Uit het onderzoek blijkt dat de politie uit gaat van een noodlottig ongeluk. Omdat er geen verdachte sporen zijn gevonden, heeft de politie het onderzoek afgesloten.

 

Vondeling
Een primeur in Groningen: voor het eerst in Nederland is er een baby naar een vondelingenkamer gebracht. Een net bevallen moeder wist zich geen raad met haar baby en zocht contact met de Stichting Beschermde Wieg. Een vrijwilliger van de Stichting heeft op verzoek van de moeder het kindje meegenomen. Nadat het een tijdje in de vondelingenkamer is gebleven, is de baby onderzocht in een ziekenhuis. Inmiddels is het ondergebracht bij een pleeggezin.

Foto: Sebastiaan Scheffer

Eindexamen
Traditie in mei: het gevreesde eindexamen. Ook dit jaar werd hij weer gemaakt. De uitslag was voor havo-leerling Daan van der Hoeven wel heel bijzonder: hij slaagde cum-laude.

Kraker Marco
PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch stelde in mei Kamervragen over de rol van het Openbaar Ministerie rond de zaak Marco. De kraker werd in 1990 dood gevonden in de Poststraat. Aanleiding van de vragen was berichtgeving van Bart FM Droog en een reportage op OOGtv. Hierin werd duidelijk dat Marco waarschijnlijk is vermoord door de gewelddadige kraker Satan. Die zou een relatie hebben met de vriendin van Marco. Satan en zijn helpers zouden zijn dood bewust op een zelfmoord hebben doen lijken.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 13:00 de maand juni. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.