“Dat ik cum laude zou slagen had ik nooit verwacht. Echt vet!”

Een bijzondere dag is het donderdag voor havo-leerling Daan van der Hoeven. De eindexamenleerling van het Kamerlingh Onnes mag zijn diploma in ontvangst nemen, maar dat is niet zomaar een diploma.

“Het is altijd een spannend moment als je de eindexamenuitslag krijgt”, zegt Daan. “Met de hele familie zaten we om tafel en iedereen was best wel een beetje nerveus. Dan was er een geluidje te horen van een telefoon, en gelijk veerde iedereen op.” Het heugelijke nieuws volgt uiteindelijk na lang wachten. “Ik dacht eigenlijk dat ze me waren vergeten maar rond 17.00 uur ging de telefoon met het nieuws dat ik behalve geslaagd was, dit ook nog een cum laude was, en dat had ik echt niet verwacht.”

De titel cum laude mag sinds dit schooljaar aan leerlingen worden uitgedeeld die gemiddeld een 8 of hoger staan op hun eindlijst. Daarnaast mag geen van de cijfers lager zijn dan een 7,0. “Ik heb een geweldige tijd hier gehad op het Kamerlingh Onnes waarbij ik de laatste jaren de International Business School heb gevolgd hier. En dat heeft mij echt wel ontzettend geholpen om mij te stimuleren op vooral economisch gebied. Vandaag is ook gelijk de dag waarop ik afscheid neem van deze school, en dat voelt ook wel een beetje gek.”