Praedinius-leerling leest 4 mei-gedicht op De Dam

Het is een mogelijkheid die maar voor weinig jongeren is weggelegd: je gedicht voorlezen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op De Dam in Amsterdam. Sterre Wolthers van het Praedinius Gymnasium is de gelukkige die dit jaar haar werk mag voordragen.

“Ik heb meegedaan aan de schrijfwedstrijd Dichter bij 4 mei”, vertelt de zestienjarige Sterre. “De jury vond mijn gedicht de mooiste, en daarom mag ik straks op De Dam staan.” Sterre schreef een erg bijzonder gedicht. “Eigenlijk kun je zeggen dat mijn familie niet ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Mijn opa was Joods en mijn andere oma zat in een Japans concentratiekamp. Al die verhalen heb ik in mijn gedicht proberen te verpakken, waarbij ik ook een link naar het heden heb proberen te maken.”

Sterre noemt het mogen voordragen van een gedicht op De Dam erg bijzonder. “De kans is zo klein dat je geselecteerd wordt, en dit jaar mag ik daar gewoon mijn gedicht gaan voordragen terwijl er duizenden mensen meeluisteren.”