Dit was 2016 in Groningen: juni

nieuws
Foto: Google Streetview

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. Haren moet fuseren, er zat zwarte smurrie op auto’s en een nieuwe afdeling op het Martiniziekenhuis opende: dit was juni. 

OOG

OOG is de beste lokale omroep van het jaar, zo werd in juni in Hilversum bekend gemaakt tijdens de Lokale Omroep Awards 2016. OOG werd door de jury omschreven als een omroep die al jaren op hoog niveau meedraait in de lokale omroepwereld en waar veel media-talent vandaan komt. OOG was met Elin Stil als presentatie-talent en het programma “Hier valt niets te halen”, over armoede in de stad, nog twee keer genomineerd. Maar die prijzen gingen aan de Groninger lokale omroep voorbij.

Foto: Wolter Deelman

Zware knallen
Veel Groningers schrokken op een gewone maandagmiddag in juni van twee enorme knallen. Het gebeuren veroorzaakte veel ophef op social media, maar al snel werd duidelijk dat de knallen waren veroorzaakt door twee F16’s die door de geluidsbarrière waren gegaan. Oorzaak hiervoor: de straaljagers waren bezig met een onderschepping van een onbekend vliegtuig.

Haren
Haren moet fuseren met Groningen en Ten Boer, zo besloot de provincie Groningen eind juni. Volgens de provincie kan Haren op termijn niet meer op eigen benen staan en stuurt een advies naar het rijk voor het samengaan van de drie gemeentes. Een meerderheid van de raad in Haren is tegen een fusie met Groningen, omdat men bang is de eigen identiteit te verliezen. Tot op de dag van vandaag is er nog grote onduidelijkheid of de fusie er uiteindelijk komt of niet.

Foto Andor Heij.

ZomerWelVaart
Ruim honderd schepen lagen tijdens ZomerWelVaart drie dagen lang aan het Hoge en Lage der A en in andere havens en diepen in de stad. Belangstellenden konden de historische schepen bezichtigen. Er was live muziek, een kunstroute, een markt en er stonden foodtrucks. Ook in het Noordelijk Scheepvaartmuseum was van alles te doen. Het festival werd goed bezocht: de tweede editie van ZomerWelVaart trok 15.000 bezoekers.

Lopend voetballen
De eerste editie van het HANNN Walking Football Festival was een feit. Walking Football is een steeds populairder wordende vorm van voetbal, dat vooral erg populair is bij mannen van 60 jaar en ouder. Er mag bij deze vorm van voetbal niet worden gerend, lichamelijk contact is verboden en de bal mag niet hoger dan heuphoogte worden gespeeld.

Noorderpoort Kunst & Multimedia
Het Noorderpoort Kunst & Multimedia bestond 10 jaar. Om dit te vieren werd er groots uitgepakt met de internationale musical Hairspray. Tijdens ImpressFest, het jaarlijks terugkerend showcase festival voor examenstudenten werd de musical vertoond en dat was een groot succes.

Foto: Roel Breet

Gerrit Krolbrug
Er komt een nieuwe Gerrit Krolbrug. Het wordt een zogenaamde tafelbrug met twee rijbanen, twee fietspaden en twee voetpaden. Er komen twee vaste bruggen naast, voor voetgangers en fietsers. Fietsers richting Beijum zullen straks, via een lus, onder het autoverkeer kunnen doorrijden. De huidige brug is oud en versleten en aan vervanging toe. De nieuwe brug moet in 2020 klaar zijn. Het budget voor de brug is 17,7 miljoen euro, Rijkswaterstaat is opdrachtgever. De bijdrage van de gemeente is 500.000 euro.

Solidus Solutions
Een lichtpuntje voor het personeel van Solidus Solutions, de kartonfabriek in Groningen, na enkele stakingen en veel overleg kregen ze het voor elkaar: een loonsverhoging van twee procent en volgend jaar van 1,75 procent. Daarnaast krijgen nieuwe werknemers geen lager salaris. Het personeel kan zelf de vrije dagen indelen en de oudere medewerkers krijgen 24 extra vrije dagen per jaar.

Foto: twitter.com/marjan2609

Zwarte smurrie
Automobilisten op de A28 hadden flinke hinder van een onbekende zwarte substantie die op de weg lag. De substantie zorgde ervoor dat witte auto’s veranderden in zwarte bolides. Wat precies de oorzaak is, is onbekend. Automobilisten spraken over modder, of over asfaltresten die zijn blijven liggen na wegwerkzaamheden.

Borstcentrum
Het Martiniziekenhuis opende het Borstcentrum. Hier komen mensen met borstkanker en mensen met een verdenking op borstkanker. Daar werken dan alle betrokken specialisten en verpleegkundigen samen op één locatie. Het gaat om onder meer een radioloog, oncoloog, internist en radiotherapeut. In september was de officiële opening.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 14:00 de maand juli. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.