Dit was 2016 in Groningen: december

nieuws

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. We sluiten af met december, in deze maand stonden Ben Feringa, de gestolen laptops van het UMCG en WinterWelVaart centraal.

Ben Feringa
2016 was hét jaar van Ben Feringa, hij won de Nobelprijs en werd ereburger van de Stad. Feringa nam op 10 december de Nobelprijs in Stockholm in ontvangst. Feringa won de Nobelprijs samen met zijn collega’s Jean-Pierre Sauvage en James Fraser. De drie hoogleraren houden zich bezig met moleculair onderzoek. Feringa, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen kreeg de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar moleculaire machines. Dat zijn microscopisch kleine motortjes die in het menselijk lichaam aan de slag gaan, bijvoorbeeld door medicijnen ter bezorgen in lichaamsdelen waar zij nodig zijn.

Bron foto: Lisa de Leeuw

Beijum
Zo´n 300 handtekeningen werden er ingezameld voor verlichting op het voetbalveld in de wijk. Naast de verlichting wensten de actievoerders ook een extra hek en een vuilnisbak. Volgens de jongeren zorgt het hek voor meer veiligheid omdat de bal niet meer de rotonde op rolt en gaat de vuilnisbak zwerfvuil tegen. De actie had effect, wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) heeft beloofd dat de verlichting er gaat komen.

Groninger Museum
Het Groninger Museum had een goed jaar: ze mocht zo’n 290.000 bezoekers ontvangen. Dit is het hoogste aantal sinds 2002, het jaar van de tentoonstelling ‘Ilja Repin – Het geheim van Rusland’. Veruit de meeste bezoekers kwamen af op ‘David Bowie is’, die tot 10 april te zien was en in totaal ruim 200.000 bezoekers trok. Momenteel is ‘Rodin – Genius at Work’ te zien. Sinds de opening op 18 november hebben al 40.000 mensen de tentoonstelling van de Franse beeldhouwer bezocht.

Schoonmakers
Schoonmakers van Groningse basisscholen voerden actie tegen schoonmaakbedrijf Dolmans en opdrachtgever O2G2. Ze protesteerden tegen de hoge werkdruk. Het gevolg daarvan zijn vieze klaslokalen. Eén schoonmaker zou 2 uur en 40 minuten de tijd hebben om tien lokalen, vijf kantoren, veertien wc’s, een sportlokaal, een mediatheek en de gangen te doen. De schoonmakers eisten dat Dolmans meer schoonmakers inzet. Of het bedrijf dit ook gedaan heeft, is onbekend.

Glutenvrij
Na de eerste veganistische winkel is ook de eerste glutenvrije winkel van het noorden een feit. De eigenaren, Gerty, Erwin en Kelly Baas, openden de winkel om een persoonlijke reden: sinds februari 2015 weten ze dat Kelly, de dochter van het gezin, coeliakie (glutenintolerantie) heeft. De eigenaren in spe liepen tegen het probleem aan dat niet alle producten die ze zochten bij één winkel te verkrijgen zijn.

Laptops
Eind december bleek dat er laptops zijn gestolen uit het UMCG. De gegevens van ruim 1300 patiënten van het ziekenhuis zijn mogelijk op straat terecht gekomen. De gegevens stonden op verdwenen laptops. Begin november zijn drie laptops gestolen uit de Beatrix Kinderkliniek. De computers werden onder meer gebruikt voor longfunctiemetingen. Ook stonden er persoonsgegevens van patiënten op.

WinterWelVaart
Het maritieme festival WinterWelVaart was weer een groot succes. Aan het Hoge, Lage en Kleine der A lagen enkele tientallen historische schepen die bezichtigd konden worden. Winterwelvaart wil op een laagdrempelige manier de maritieme geschiedenis van stad en provincie levend houden. De schippers stelden hun schepen open voor het publiek er was live muziek en een kerstmarkt. Bovendien was het Noordelijk Scheepvaartmuseum gratis te bezichtigen. Ook was er een kunstwerk te bezichtigen, kunstenares Maria Koijck maakte samen met kinderen een grote ijsbeer van plastic flesjes. De plastic flesjes zijn zwerfafval van de 4Mijl.

Nieuwjaar
De Stadjers wensten op de één na laatste dag alle mede-Stadjers een gelukkig en gezond 2017 toe.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 20:00 een overzicht met de meest gelezen berichten uit 2016. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.