Staten wil aandacht voor gezondheidsproblemen door aardbevingen

nieuws

De Provinciale Staten wil dat er meer aandacht komt voor mensen die gezondheidsproblemen hebben als gevolg van aardbevingen veroorzaakt door gaswinning.

Een motie hierover van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang is woensdag aangenomen tijdens de Statenvergadering.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat inwoners van de provincie die meer dan één keer schade aan hun woning hebben gehad als gevolg van de gaswinning vaker te maken hebben met gezondheidsklachten dan andere inwoners. Het gaat daarbij om fysieke en mentale klachten. Mensen die medische hulp zoeken, krijgen vervolgens te maken met het eigen risico in de gezondheidszorg en beperkte vergoedingen. “We vragen opnieuw aandacht voor de gevolgen van aardgaswinning en aardbevingen die niet zo zichtbaar zijn, maar wel heel aanwezig in de levens van mensen. Het gaat om hun veiligheid en gezondheid. De conclusies van de onderzoekers van de Rijksuniversiteit moeten leiden tot concrete maatregelen”, aldus fractievoorzitter Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

In de motie roepen de Provinciale Staten de Gedeputeerde Staten op om de zorgen over de gezondheid hoog op de agenda van de politiek, bestuur en wetenschap te houden.