‘Vechtmachine’ FC Groningen knokt zich naar de achtste plaats

sport

FC Groningen wist zondag met 1-2 de derby van het Noorden te winnen. De drie punten betekenen voor FC Groningen een 8e plaats en de Groningers hebben het bereiken van de play-offs weer in eigen hand.

Het Abe Lenstra stadion kleurde zondag blauw-wit voor het afscheid van SC Heerenveen trainer Foppe de Haan. De Friese ploeg had een overwicht in de eerste helft en dit werd bekroond met een doelpunt door Sam Larsson. De Zweed passeerde in de 21e minuut de verdediging van FC Groningen en sloot zijn loopactie af met een goal. De Friezen konden echter niet lang genieten van hun voorsprong, in de 26e minuut schoot Oussama Idrissi de FC naar gelijke hoogte. In de 28e minuut krijgt SC Heerenveen opnieuw een grote kans maar Heerenveen spits Mitchell Te Vrede weet een goede voorzet niet te benutten. In de tweede helft toont FC Groningen meer karakter wat in de 52e minuut dan ook resulteert in de 1-2. Albert Rusnák scoort op aangeven van Oussama Idrissi. De derby van het Noorden blijft spannend tot op de laatste minuut maar uiteindelijk is de stand in de 52e minuut ook de einduitslag. De Groningers nemen de drie punten mee naar huis en zijn dichtbij de play-offs.

FC Groningen trainer Erwin vd Looi is na afloop tevreden over zijn ploeg. ”We zijn een redelijke vechtmachine geworden, je ziet dat we als we zo hard knokken we erg lastig te verslaan zijn. Het was een wedstrijd vol spanning en emotie, dat heeft natuurlijk te maken met verschillende factoren; het afscheid van Foppe, dat het een derby is en natuurlijk dat wij de play-offs willen halen.” Ondanks zijn tevredenheid blijft vd Looi nuchter. ”We moeten ons niet gelijk rijk rekenen, we hebben het nu in eigen hand maar deze competitie blijft ongelooflijk onvoorspelbaar.”

FC Groningen keeper Sergio Padt was wederom erg belangrijk voor de Groningers. Padt was erg scherp en wist waar hij moest staan. ”Iedere speler heeft een eigen manier van schieten dus dat probeer je in te studeren.” De Groningse doelman beseft dat de winst geen vanzelfsprekendheid is. ”Als we Heerenveen hadden getroffen in de staat van die negatieve reeks dan hadden we ze niet verslagen.”

Oussama Idrissi was bij beide doelpunten betrokken maar blijft hier bescheiden onder. ”Voorop staat de teamprestatie, als je nu op de bank zit of op het veld staat iedereen is belangrijk.” De aanvaller verzuimde de 1-3 te scoren en de uiteindelijke overwinning is dan ook goed voor zijn nachtrust. ”Bij een 2-2 had iedereen vannacht niet geslapen.”

FC Groningen speelt in de laatste ronde van de competitie thuis tegen Heracles. Erwin vd Looi betiteld deze wedstrijd als lastig maar is toch hoopvol. ”We gaan ervoor!”

De aftrap van FC Groningen – Heracles is zondag om 14:30 in het Euroborg stadion.