Verbazing over lobby VNG

nieuws
foto: Dieuwert Tuinstra

GroenLinks en D66 in de Groninger gemeenteraad verbazen zich over de lobby die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voert tegen de Wet Open Overheid, die vorige week in de Tweede Kamer is aangenomen. De fracties willen weten of de VNG dat met medeweten en met instemming van het stadsbestuur doet.

Vorige week dinsdag nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Wet Open Overheid aan. Het voorstel kwam van het voormalige Groninger raadslid Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). De wet regelt dat burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid kunnen krijgen. Daarnaast moeten overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Er wordt een halt toe geroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur.

De VNG  voert, namens Nederlandse gemeenten, een lobby tegen de Wet Open Overheid en is ook van plan om bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. De fracties van GroenLinks en D66 stellen hierover schriftelijke vragen aan het College van B&W.