Kerstwandeling langs Stolpersteine en Jeugdsynagoge

nieuws

De onlangs gelegde Stolpersteine in de Folkingestraat en de voormalige Jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat maken op tweede kerstdag deel uit van buurtwandelingen van Synagoge Groningen.

In de synagoge zelf wordt een MaZZel-Markt gehouden en worden rondleidingen gegeven naar het rituele bad (mikwe). De buurtwandelingen gaan door de voormalige joodse wijk. De Folkingestraat was daarvan tot in de Tweede Wereldoorlog de hoofdstraat, met zijn vele joodse winkeliers en handelaren. Onlangs zijn voor twee gebouwen in de Folkingestraat door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig Stolpersteine (Struikelstenen) gelegd. Ze verwijzen naar de joodse bewoners van de betreffende huizen die in de oorlog zijn gedeporteerd naar, en vermoord in concentratiekampen.

Vervolgens gaan de deelnemers naar de voormalige ‘Jeugdsjoel’ aan de Folkingedwarsstraat. Voor het eerst worden daar twee ruimten getoond die zich in de originele staat bevinden van het bouwjaar 1940, met onder meer een schoolbord en een loket met een davidster. De Synagoge Groningen hoopt dat deze ruimten als zodanig behouden kunnen blijven.
Ook de voormalige gebedsruimte, thans gymzaal, wordt bezocht.