Vonnis Hoge Raad levert huurders geld op

Een beslissing van de Hoge Raad gaat huurders geld opleveren. Makelaars mogen huurders geen bemiddelingskosten berekenen, als deze makelaars al voor de verhuurder werken.

Dat betekent dat veel huurders die in de afgelopen vijf jaar bemiddelingskosten hebben moeten betalen, dit bedrag terug kunnen vorderen. Het gaat om bedragen van soms enkele duizenden euro’s. Er is veel onduidelijkheid geweest over de toelaatbaarheid van bemiddelingskosten voor huurders; rechters oordeelden zeer verschillend. Een kantonrechter in Den Haag heeft hierover een vraag aan de Hoge Raad gesteld. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat een makelaar door het plaatsen van een woning op het internet, in opdracht van de verhuurder werkt.

“Vaak vindt een woningzoekende via een website een geschikte woning, en neemt hij contact op met de daar genoemde contactpersoon. In de meeste gevallen is die contactpersoon een makelaar, en niet de verhuurder,” zegt Geeske de Vries van Terugvorderen.nl, een bureau uit Groningen dat huurders helpt bij het terughalen van die onterecht betaalde bemiddelingskosten.