“Zwarte Pieten bij intocht Groningen gewoon zwart”

Sinterklaas wordt bij de intocht dit jaar in Groningen waarschijnlijk vergezeld door ‘gewone’ Zwarte Pieten. Dat laat de Vereeniging voor Volksvermaken aan OOG TV weten.

“We hebben de knoop nog niet definitief doorgehakt, maar zoals het nu lijkt zijn ze dit jaar gewoon weer zwart”, zegt Flip Roordink die voorzitter is van de Sinterklaascommissie. “Komende week gaan we met onze commissie vergaderen, waarbij we ook goed gaan luisteren naar wat er in andere steden besloten wordt, en wat de rode lijn dit jaar is in het Sinterklaasjournaal. Maar tot nu toe zie ik geen enkele reden waarom wij de kleur zouden moeten aanpassen.”

Met zwart bedoeld Roordink overigens roetzwart. “Tot enkele jaren geleden zag je voornamelijk pieten met bruine schmink, omdat dit voor televisie beter was. De laatste jaren zijn we echter overgestapt op het roetzwarte omdat ze volgens het verhaal door de schoorstenen klauteren, waarbij we wel opvallende kenmerken als oorringen en zwaar aangezette lippenstift verminderd of weggehaald hebben.”

In Den Haag werd vorige week besloten dat op alle basisscholen de Zwarte Pieten blank zullen zijn. “Uiteraard luisteren we naar deze verhalen, en nemen we deze ook mee in onze vergadering. Maar we moeten niet vergeten dat het een feestje is voor kinderen. En zeker voor gelovige kinderen, moet je gewoon niet teveel dingen willen veranderen.”