“We moeten de vluchtelingen in Calais helpen”

De mailtjes en reacties stromen binnen bij Eke Koopman en Lisa Struiving. Sinds ze afgelopen zondag begonnen zijn met de Groningse actie om spullen in te zamelen voor de vluchtelingen in het Franse Calais is het nog geen moment rustig geweest.

“Het is toch vreselijk om te zien”, zegt initiatiefneemster Lisa Struiving, terwijl ze op haar laptop naar Syrische en Noord-Afrikaanse vluchtelingen kijkt die onder erbarmelijke omstandigheden in Calais leven. “Straks komt de winter en dan houdt zo’n plastic zeil deze mensen echt niet warm.” Daarom werd het plan bedacht om spullen in te zamelen voor deze vluchtelingen.

“Onze actie maakt onderdeel uit van het landelijke event Doneer je Deken”, zegt mede-initiatiefneemster Eke Koopman. “Veel mensen hebben misschien wel gehoord van de actie op muziekfestival Lowlands. Tenten en spullen die achterbleven op het terrein worden geschonken aan de vluchtelingen. Zoiets gaan wij dus ook doen, alleen roepen wij de Stadjers op om met spullen te komen.”

De inzamelingsactie vindt komend weekend, en het weekend erna plaats. “Een ondernemer heeft ons tijdelijk een loods aan de Stockholmstraat 2 geschonken, waar de inzameling plaatsvind, en waar we de spullen kunnen opslaan.” Qua spullen zijn de dames voornamelijk op zoek naar mannenkleding, sportschoenen, toiletspullen, tenten, dekens en houdbaar eten. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van de actie.