Stad krijgt 248 nieuwe monumenten

Het Stadsbestuur wijst 248 panden in de binnenstad aan als nieuw Gemeentelijk Monument. Zo’n 215 panden  krijgen de status van Gemeentelijk Monument-light. Daarmee wordt de historische binnenstad beter beschermd en krijgen middeleeuwse onderdelen van panden meer bescherming.

Het feit dat een pand een Gemeentelijk Monumen- light is, betekent niet dat er niets aan veranderd mag worden.Alleen de gevel van het pand is dan beschermd.. Het gaat onder meer om panden aan het A-kerkhof, A-straat, Brugstraat, Folkingestraat, Zuiderdiep, Herestraat en Oude Kijk In ‘t Jatstraat.

De zorg voor monumenten draagt bij aan de trots van de Stadjers op hun stad, aldus de gemeente. Bovendien blijkt uit onderzoek dat steden met een historische binnenstad het in economisch opzicht beter doen.

Deel dit artikel:

 1. 2015.

  De stumpers van de lokale PvdA (en treurige lakeien van D66, CDA en VVD) komen er achter dat historische binnensteden het economisch het beter doen, en dat de bewoners er trotser op zijn.

  1. Volgens mij roep jij dit al jaren, maar werd en wordt jij daarin tegengesproken door o.a. Marc en Jacques. Ben benieuwd naar hun reactie.

   1. Haha. Zal inderdaad wel weinig reactie op komen.

    Logisch ook, want inzichten over welke steden aangenaam worden gevonden, is bepaald geen kwantumfysica. Kerels proberen/probeerden het onverdedigbare (sloop historische centra) te verdedigen.

 2. Goh, opeens is er een onderzoek dat een historische binnenstad het beter doet dan andere steden. Leuk die onderzoeken nadat je jaren geleden je mening mog geven over drie opzetjes van de Oostwand die alle 3 nagenoeg gelijk waren en waar vooral geen keuze was voor een historische Oostwand. De Duitsers en in Kroartie hebben ze niet voor niets alles weer historisch opgebouwd. Stelletje schijnheilige sukkels, mooiste plekje slopen ze.

 3. Groningen is een oerlelijke stad, op de singels na. Verpaupering, oerlelijke nieuwbouw, het is een schande. Kijk maar eens naar Delft of Den Haag, ziet er 1000 keer beter uit.

 4. Er wordt hier weer een hoop onzin verkondigd. Er wordt juist al heel veel beschermd in de stad:
  Rijksmonumenten
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Groningen_%28stad%29
  En als het rijk het niet bijzonder genoeg vindt dan de gemeente wel:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Groningen_%28stad%29

  en dan zijn er ook nog een aantal beschermde stadsgezichten:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Beschermd_stadsgezicht_Groningen-binnenstad

  Kennelijk is er bij sommigen een grote behoefte verongelijkt te zijn en de gemeente te verdenken van sloopmanie. Dit is niet zo.
  De jaren 60 en 70 waren de sloopjaren. Die zijn allang voorbij.
  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *