“In zes uur een compleet computerspel maken”

Ga er maar aan staan. VMBO-leerlingen die in zes uur tijd een computerspel maken. “Dit is mijn grote droom, en alles wat ik hier zie, is gewoon geweldig.”

Op de tweede verdieping van het Alfa-college aan de Boumaboulevard vond woensdag een bijzondere dag plaats. “Wij ontvangen op onze MBO-opleiding Game Architecture en Design 25 VMBO-leerlingen”, vertelt docent Jasper Kooistra. “Daarmee geven wij deze leerlingen de kans om te kijken of de opleiding echt iets voor hen is, en wij hen dus behoeden voor misschien wel een foute studiekeuze.”

Maar het is niet alleen kijken. “We kwamen vanochtend binnen en we werden gelijk aan het werk gezet”, zegt VMBO-leerling Ryan Utermark. “Onder begeleiding van eerste- en derdejaars maken we een computerspel. Iedereen heeft daarbij zijn eigen taak. De een maakt het ontwerp voor de hoofdpersoon. De ander maakt de textures van bijvoorbeeld bomen of huizen.”

“Ik vind dit echt geweldig”, zegt eerstejaars Daan Gijzen. Met een grote glimlach op zijn gezicht helpt hij waar hij kan. “Het maken van games, je creativiteit laten zien, dat is het mooiste wat er is. Maar op zo’n dag als deze merk ik ook wel dat het begeleiden van mensen mij ook erg aan staat.” En Ryan Utermark? “Ja, ik weet wel zeker dat ik na mijn eindexamens voor deze opleiding ga kiezen. Ik ben hier helemaal op mijn plek.”