Nieuwe burgemeester moet alleskunner zijn

De nieuwe burgemeester moet een alleskunner zijn. Hij of zij moet leiding geven aan raadsvergaderingen, handelen in het belang van arme en rijkere stadjers, kunnen verbinden, snel kunnen schakelen bij crisissituaties en soms ook onpopulaire beslissingen nemen. Hij of zij moet ook de bestuurlijke wegen weten in Den Haag maar ook in Noord Duitsland.

Maandag sprak de raad over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Max van den Berg, de commissaris der Koning, hoopte dat de raad zou kiezen voor een ervaren man of vrouw. Volgens Jetze Luhoff, voorzitter van de vertrouwenscommissie, wordt bij een nieuwe burgemeester eerst gekeken naar kwaliteit en dan pas naar de sexe. Veel Stadjers zien graag een vrouwelijke burgemeester.

De Profielschets wordt nu gepubliceerd. Dan hebben kandidaten drie weken de tijd om reageren. Voorzien van een advies van van den Berg stuurt die de brieven door aan de vertrouwenscommissie die dan met een aantal kandidaten in gesprek gaat. Binnen vier maanden weten wij dan wie de nieuwe burgemeester van de stad wordt.