Geschokte reacties op overlijden oud-minister Els Borst

nieuws
Oud-minister Els Borst. Foto: http://www.flickr.com/photos/lymfklierkanker/

De Groningse politiek heeft maandagavond geschokt gereageerd op het onverwachte overlijden van Minister van Staat Els Borst (D66). Borst werd 81 jaar.

“Dit is verschrikkelijk nieuws”, zegt fractievoorzitter Tim Zwertbroek van de provinciale D66-fractie. “Afgelopen zaterdag heb ik haar nog gesproken op het D66 congres. Inspirerende vrouw en een erg belangrijk gezicht voor de partij.” Zwertbroek kan de congressen met Borst goed herinneren. “Els Borst reageerde altijd opgewekt als iemand haar mevrouw Borst noemde: ‘Oh, zeg maar Els!’ Ze was een voorbeeld voor velen. Ook voor mij.”

Wethouder Ton Schroor (D66) laat eveneens weten geschokt te zijn. “Niet iedere minister laat een beter land achter. Els Borst deed dat wel”. Jetze Luhoff van de Democratische partij sluit zich daar bij aan. “Geschokt door het nieuws. Indrukwekkende vrouw met politiek vanuit het hart.”

Els Borst overleed maandag bij haar woning in het Utrechtse Bilthoven. Volgens het ANP werd haar lichaam aan het begin van de avond gevonden buiten de woning. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en Kok 2. In 1998 was ze lijsttrekker van D66 bij de verkiezingen. Toenmalig partijleider Hans van Mierlo kondigde haar aan met de woorden: “Het is een meisje en we noemen haar Els.”