“Alle seinen krijgen betere beveiliging”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Alle seinen op het spoor in het Noorden en in de rest van het land krijgen een verbeterd veiligheidssysteem. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Verkeer donderdag besloten.

Het spoor in ons land wordt beveiligd door zo’n 2800 seinen. Al deze seinen hebben de standaard ATB-beveiliging. Deze Automatische Trein Beïnvloeding laat een trein stil zetten als deze met een snelheid hoger dan veertig kilometer per uur door rood rijdt. Om de veiligheid te vergroten zullen alle seinen uitgerust worden met het verbeterde ATB-vv-systeem, waardoor treinen met een lagere snelheid ook stil worden gezet als zij een rood sein passeren.

Het besluit van de minister is conform het advies dat spoorbeheerder ProRail heeft gegeven. ATB-vv is wel een tijdelijke oplossing. De bedoeling is dat in de toekomst het Europese ERMTS de standaard wordt. Mansveld wil echter niet wachten tot dit systeem klaar is omdat ze het belangrijk vindt dat treinongelukken, zoals in april vorig jaar in Amsterdam, voorkomen moeten kunnen worden. Het hele project gaat zo’n 112 miljoen euro kosten.