Frans filmfestival moet plaats maken voor IDFA Groningen

De zeventiende editie van het Ciné Premières is ook direct de laatste keer. Het Franse filmfestival, wat plaatsvind van 6 t/m 13 november in het ForumImages, moet plaatsmaken voor het IDFA documentaire festival.

Ciné Premières wordt al jaren georganiseerd door ForumImages en het Institut Français Groningen en is sinds jaar en dag een zeer succesvol landelijk festival voor de Franse film in Nederland. Helaas is dit Franse genre een niche en bedient het een kleine groep mensen. Dirk Nijdam, interim-directeur van het Groninger Forum geeft aan dat het ‘een pijnlijke afweging was, maar dat het IDFA veel meer mogelijkheden biedt en er geen geld is om twee filmfestivals te behouden’.

In december begint een eerste kleinschalige IDFA te Groningen, welke in de loop der jaren moet uitgroeien tot een succesvol filmfestival in het nieuwe Groninger Forum. Het Institut Français Groningen liet weten teleurgesteld te zijn in het besluit. Zij hopen voldoende sponsors te vinden, opdat het Franse filmspektakel kan blijven bestaan.