Genentest toont hartziektes aan

nieuws
foto: Bob de Vries

De afdeling Genetica van het UMCG heeft een nieuwe techniek ingevoerd waarbij alle bekende erfelijke hartziektegenen in één keer kunnen worden gecontroleerd. Hierdoor kan vaker en sneller een aanleg voor de erfelijke hartspierziekte ontdekt worden.

De test is van groot belang voor naaste familieleden die een verhoogde kans hebben om de betreffende hartspierziekte te krijgen. De Groningse onderzoekers ontdekten dat hun nieuwe methode niet alleen sneller was, maar technisch ook zeer betrouwbaar. Ze publiceerden hun bevindingen deze week in het gezaghebbende tijdschrift Human Mutation.

Ongeveer 1 op de 300 mensen heeft een hartspierziekte die vaak lang onopgemerkt blijft. Ook als deze mensen nog geen klachten hebben, bestaat er soms wel een verhoogde kans om plotseling te overlijden. Vaak zijn deze hartspierziekten erfelijk waardoor er ook voor naaste familieleden een verhoogd risico is deze ziekte en soms zeer ernstige gevolgen daarvan te ontwikkelen. Om deze familieleden met een verhoogd risico tijdig op te sporen, is het vinden van een erfelijke aanleg in het DNA van groot belang.