Energiescan Protestantse kerken voor duurzaam functioneren

nieuws

De Protestantse kerk in Groningen heeft een energiescan laten maken van alle Protestantse kerkgebouwen in de stad. De energiescan is bedoeld om de kerken in verschillende opzichten duurzamer te laten functioneren. De gemeente heeft aan diverse organisaties subsidie beschikbaar gesteld om een energiescan te laten maken.

Hoe is het met de verlichting gesteld? Hoe effectief is het stookgedrag? Zijn er verbeteringen aan te brengen in het gebruik van elektrische apparaten? Met de uitkomst van de energiescan wordt er over deze zaken advies uitgebracht en kan er bijvoorbeeld beslist worden om de verlichting aan te passen met energievriendelijke schakelingen en het stookgedrag effectiever te maken. Marijke Bootsma van het kerkbestuur: “Duurzaam worden is een opdracht voor iedereen. Als kerk willen wij hier daarom ook graag gehoor aan geven.”

Het kerkbestuur in Groningen heeft in het verleden al het duurzame initiatief genomen om op drie kerkgebouwen in de stad zonnepanelen te plaatsen. Op monumenten mogen geen zonnepanelen geplaatst worden. Dat betekent dat de historische Protestantse kerken de Martinikerk en de Nieuwe Kerk niet op deze manier verduurzaamd kunnen worden. Bij de kerk ‘De Bron’ in Beijum zijn vaak spelende kinderen. Daarom blijft ook deze kerk zonnepaneelloos.

Deel dit artikel: