Moeizame start van verwijdering monumentele trap

De werkzaamheden om de monumentale trap van Jan van der Zee aan de Grote Markt te verwijderen zijn woensdag begonnen. Het verwijderen van de decoratieve stukken ging veel moeizamer dan verwacht. Deze zaten rotsvast, wat voor veel oponthoud zorgde.

De werkzaamheden begonnen om negen uur in de ochtend, maar pas om 14.00 uur kwam het eerste stuk vrij van van zijn plaats. De trap moet wijken voor de nieuwe oostwand van de Grote Markt. De gebeeldhouwde stukken worden door de gemeente bewaard totdat er een nieuwe bestemming gevonden wordt.

Het weghalen zou dinsdag al gebeuren, maar ging toen niet door omdat de hijsvoorzieningen niet afdoende waren voor de zware betonnen stukken. Woensdag kon er met een grotere hijskraan veilig gewerkt worden. Ondanks het oponthoud verwacht men de werkzaamheden voor het eind van de week af te kunnen ronden.

In 1983 waren er al plannen om de trap te slopen. De plannen gingen niet door na een succesvol protest van de kunstenaar zelf. Deze keer kwam er een protest van de dochter van de kunstenaar, Dickie Bijlstra-Van der Zee en het Centrum Beeldende Kunst aan te pas om de trap te redden.