Weerzin bij PvdA tegen nieuwe coalitie

nieuws
Foto: Sybrand Grasdijk

De kans is heel klein dat de PvdA wil meedoen met een coalitie van VVD, SP, D66 en CDA. Dat zeggen PvdA leden binnenskamers.

Het afschieten van de tram zorgt volgens ingewijden van de partij voor een enorm tekort op de begroting, zo rond de 50 miljoen. Dat gaat ten koste van allerlei voorzieningen in de stad. De kans dat de partij daar verantwoordelijkheid voor wil nemen is heel klein, zeggen zij.

Bovendien is er ergernis over het op de man spelen door de andere partijen. “Wij praten immers ook niet over de bemanning van andere partijen.” Dat is het gevoel in de PvdA: “of mogen we nu ook wat zeggen over de positie van Schroor en Visscher? Wel meepraten over de begroting, die vervolgens afschieten en dan een persconferentie geven en blijven zitten!” Bovendien is er veel ergernis over het advies van verkenner Henri Kruithof, dat als te politiek gekleurd wordt gezien. “Het is in ieder geval geen objectieve inventarisatie van mogelijke coalities.”

“De VVD, SP, D66 en het CDA gebruikten de Stadspartij, maar die is nu kennelijk niet goed genoeg meer. Als wij op de knieën gaan mogen we, gehalveerd, weer meedoen, maar de kans dat we dat doen is niet zo groot,” aldus ingewijden. Volgens de leden kan Schroor straks geen kloppende begroting presenteren. “Dat besef begint nu tot hem door te dringen.” Er wordt binnen de partij koortsachtig overlegd over wel of niet meedoen, maandag volgt een debat in de raad over de nieuw te vormen coalitie.