“PvdA moet pact sluiten met SP en GroenLinks”

nieuws

Piet Boekhoudt, kandidaat-voorzitter van de Partij van de Arbeid, vindt dat de nieuwe voorzitter een pact moeten sluiten met de voorzitters van de SP en GroenLinks. Dat heeft Boekhoudt dinsdag laten weten.

“De linkse macht wordt op dit moment versplinterd”, zegt Boekhoudt. “Dit komt omdat er op dit moment drie grote linkse partijen zijn. De tijd dat de PvdA het monopolie op links had is voorbij, en dat moeten we gewoon erkennen”. Om als linksblok sterker te staan vindt de Groninger politicus ook dat de partijen nooit afzonderlijk van elkaar moeten regeren.

Daarnaast moet links zich niet langer uit laten spelen tijdens coalitievormingen. Boekhoudt zegt dat het al vanaf de oorlog zo is dat links alleen mee mag regeren als rechts geen meerderheid heeft. Als die situatie zich voordoet, dan laat links zich te vaak uit elkaar spelen. Met een pact moet dit voorkomen worden.

Maandag werd bekend dat Boekhoudt zich kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de PvdA. Andere kandidaten voor de functie zijn Tweede Kamer-lid Hans Spekman en René Kronenberg die sinds 2006 dagelijks bestuurder voor de PvdA is in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. De naam van de nieuwe voorzitter wordt op 21 december bekend gemaakt.