Martinitoren in het donker

In verband met de Nacht van de Nacht is de Martinitoren in de nacht van zaterdag op zondag in het donker gehuld. Behalve de d’ Olle Grieze zijn er in Nederland nog zo’n 250 locaties die in het donker blijven.

De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door Natuur & Milieu in Utrecht in samenwerking met verschillende Natuur- en Milieufederaties in het land. Dit jaar is het voor de zevende keer dat beeldbepalende gebouwen als de Domtoren in Utrecht, de Euromast in Rotterdam en de Grote Kerk in Dordrecht niet door kunstlicht verlicht worden. Door de lichtvervuiling van steden en bedrijven kan vrijwel nergens meer van de duisternis genoten worden. Met de Nacht van de Nacht hopen de organisatoren de mensen bewust te maken van de effecten van verlichting.

Het evenement vindt gelijktijdig plaats met de invoering van de wintertijd. Komende nacht wordt namelijk om 03.00 uur de klok een uur teruggezet, waardoor het ’s ochtends weer iets vroeger licht zal zijn, maar ’s avonds de lampen een uur eerder aan kunnen.