Kritiek op natuurbeheer Waterland

De natuur in de ecologische wijken zou ernstig worden ontregeld door het gemeentebeheer. Trouw columnist Koos Dijksterhuis uitte kritiek op het ´maaien en graaien´ in de natuurrijke sloten.

Dijksterhuis, naast schrijver ook bioloog, zag de de heldere sloten door een maaiboot veranderen in een modderpoel. In zijn column beschreef hij hoe het ´monster´ zonder pardon de waterplanten aan gort snoeide. De sloten vormen een habitat voor vele bijzondere soorten flora, zoals krabbescheer en waterdrieblad. Deze planten zijn een perfecte omgeving voor onder andere meerdere soorten libellen, zoals de beschermde groene glazenmaker.

Dijksterhuis vindt het maaien, dat twee keer per jaar gebeurt, overdadig. De gemeente zou de natuur meer op zijn beloop moeten laten gaan. De bioloog ontkent niet dat het stadsbeheer veel aandacht geeft aan het behouden van de natuur in de wijk, maar hier begaan ze toch een grove fout.

Het stadsbeheer zelf zegt dat er goed is nagedacht over het snoeien van de sloten. Zo wordt in de eerste keer maaien er alleen aandacht gegeven aan het midden van de sloot. De oevers, waar de meeste waterplanten groeien, worden pas bij de tweede keer behandeld. Daarnaast zou het bijhouden van de sloten zou juist de kwaliteit van het water verbeteren. Vlot stromend water bevordert de circulatie, waarin het gefilterde afvalwater van de huizen, en dit zorgt voor een heldere, schone sloot.

Dijksterhuis gaat binnenkort met de gemeente in overleg om tot een overeenkomst te komen.