Stadjer wint temidden van Friezen op Sneekweek

sport
Foto: Annet Westerhof, fotosneek.nl

De 56-jarige Pieter Bleeker uit Groningen heeft afgelopen week de zeilwedstrijd twaalf voets jollen gewonnen op de Sneekweek.

De wedstrijd twaalf voets jol was op het Sneekermeer verdeeld over zes wedstrijden. “Van deze zes wedstrijden zijn er vijf verzeild en mochten we daarnaast de wedstrijd met het slechtste resultaat laten vallen”, vertelt Pieter Bleeker. En dat kwam Bleeker wel erg goed uit. “Tijdens één van de wedstrijden lagen we op een gegeven moment derde. Maar van het één op het andere moment ging de boeg onder water, de spiegel omhoog en daarna was het voor mij en m’n vrouw zwemmen”. Toch bewaart Bleeker ook goede herinneringen aan de zwempartij. “Toen we eenmaal de boot weer overeind hadden en we met emmertjes het water uit de boot aan het scheppen waren vond een fotograaf van de Leeuwarder Courant het nodig om ons op de gevoelige plaat te leggen. Die foto stond de volgende dag op de voorpagina van de middagkrant”.

De twaalf voets jollen zijn de oudste Nederlandse zeilklasse. In 1928 namen de boten deel aan de Olympische Spelen in Amsterdam. In Sneek deden er 24 boten mee aan de klasse. Deze 24 deelnemers waren vooral Friezen en Hollanders. Bleeker was de enige Groninger.