Huistra: “We hebben gewoon twee punten laten liggen”

sport

FC Groningen-trainer Pieter Huistra zegt teleurgesteld te zijn na het gelijke spel zaterdagavond tegen NAC Breda. Volgens de oefenmeester ontbreekt het de spelers aan het herkennen van situaties en het zich daarnaar gedragen.

De FC begon sterk aan de wedstrijd. Het aantrekkelijke voetbalspel zorgde er dan ook voor dat er bij rust een tussenstand van 0 – 2 in Gronings voordeel op het scorebord te zien was. De tweede helft was echter andere koek. “We zijn niet goed begonnen aan de tweede helft”, vertelt trainer Pieter Huistra. “Als je een topclub of een topspeler wilt zijn dan moet je op momenten dat de tegenstander nog een keer aanzet voor de laatste kans, er bovenop zitten en dit direct neutraliseren. Dat hebben wij niet gedaan, want op zulke momenten stappen we achteruit, geven we ze de ruimte, en dat is gewoon niet goed”.

Volgens Huistra komt dat omdat de spelers bepaalde situaties nog niet herkennen. “Doordat ze deze situaties niet herkennen zien ze niet de urgentie wat er precies moet gebeuren en kunnen zit daarom ook niet uitvoeren. Al deze punten zijn nog niet goed genoeg om een volgende stap te kunnen maken”.

Dat FC Groningen de eerste helft wel erg goed speelde en de tweede helft niet heeft volgens Huistra puur te maken met de tegenstander. “De tegenstander laat ons in de eerste helft voetballen. Dat zorgt ervoor dat wij kansen creëren en ook tot scoren weten te komen. Ondertussen weet je als ploeg dat je in de tweede helft nog iets kunt verwachten. Dat blijkt ook als ze een extra speler inbrengen. Op zulke momenten moet je er staan, moet je de duels winnen en heb je als taak om ze af te straffen en een derde doelpunt te maken”.

Pas toen NAC op gelijke hoogte kwam ging de FC aanvallender voetballen. “Toen zag je dat we weer de duels aangingen, terwijl dat eigenlijk direct had moeten gebeuren”. Toch laat Huistra weten niet boos te zijn op zijn spelers. “Boos is niet het juiste woord, teleurgesteld wel. Je geeft gewoon weer twee punten weg. Als je ook kijkt naar het voetballend vermogen, dan was er op het veld maar één ploeg die het verdiende om te winnen. Maar helaas zegt dat niet zoveel. Belangrijkste leerpunt voor ons is dat we de situaties beter leren herkennen en daar ook iets mee doen”.