Boomwachters: “Practice what you preach, behoud volwassen bomen”

nieuws
Foto: Radosław Cieśla via Pixabay

Boomwachters Groningen roept de gemeente opnieuw op om haar groene ambities waar te maken. In het radioprogramma OOG op Zaterdag vertelt Marinel Pleij van de Boomwachters dat het tijd is voor ‘practice what you preach’.

Marinel, het gaat onder andere over het Betonbos. Waarom moet dit bos verdwijnen?
“De gemeente wil graag bouwen en we hebben woningen nodig. Als Boomwachters begrijpen we dat ook; we zijn niet tegen het bouwen van woningen. Echter, de locatie waar zich nu het Betonbos bevindt, is uitgekozen voor woningbouw. Dat vinden wij jammer, mede omdat de gemeente zichzelf ten doel heeft gesteld om meer natuurinclusief te bouwen en het bestaande groen in stand te laten. Met het kappen van dit bos gaat de gemeente tegen haar eigen doelen in.”

Betonbos
Het Betonbos is rond 1995 ontstaan op een braakliggend terrein waar tussen de betonfunderingen van enkele gesloopte bedrijven spontaan bomen gingen groeien. Uit een inventarisatie in 2019 bleek het te gaan om zo’n 350 bomen waarvan een groot aantal gebreken vertoonde zoals stambreuk en bastscheuren. Het Betonbos werd jarenlang bewoond door een groep bewoners in woonwagens. Zij moesten afgelopen oktober het terrein verlaten, nadat hun een nieuwe plek was toegewezen op een terrein aan de Gideonweg. Een locatie waar ze met tegenzin naartoe gingen. Dit voorjaar zou het bos gekapt worden, maar dit werd op het allerlaatste moment tegengehouden vanwege de aanwezigheid van broedende vogels.

Wat is het belang van het Betonbos? Als je er nu langsfietst, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat het maar een allegaartje van bomen is…
“Die conclusie begrijp ik, en zo ziet het er ook uit. Maar dat is tegelijkertijd juist de kracht van het Betonbos. Juist de diversiteit van de bomen die je er aantreft, maakt het bos sterker. In het Betonbos leven daarnaast veel dieren; er verblijven veel vogels die zich ertoe voelen aangetrokken en er wordt veel genesteld. Dieren vinden er hun bescherming.”

Wat kunnen jullie als Boomwachters doen om dit bos te behouden?
“Wat wij heel mooi vinden, is dat steeds meer omwonenden zich gaan roeren. Dat ze het kappen van de bomen tegen willen gaan. Dat zie je heel duidelijk bij het Betonbos, maar je ziet het ook gebeuren bij het Sterrebos. Omwonenden vragen zich af of wat hier gebeurt wel goed is, en ze maken zich sterk. Wij ondersteunen hen bij hun acties en bij het procederen. Als het tot een rechtszaak komt, wil je beslagen ten ijs komen. Het laatste wat je wilt, is dat je door een rechter niet-ontvankelijk wordt verklaard, bijvoorbeeld omdat blijkt dat omwonenden te ver af wonen. Wij ondersteunen deze acties en we geven adviezen.”

Wie heeft er voordeel aan de kap van het Betonbos?
“Je staat vooral tegenover de gemeente, en dat is eigenlijk triest. Dit soort situaties zien we sowieso veel vaker ontstaan, dat inwoners tegenover de gemeente komen te staan. Eigenlijk zou je dat niet moeten willen. Waar het vooral spaak loopt, is dat het plannen betreft die jaren geleden zijn ontstaan. Maar het besef ontbreekt dat dit een andere tijd was. We hebben nu hele andere klimaatdoelen en er liggen andere vraagstukken op tafel. Qua klimaat zie je de bewustwording in de samenleving toenemen, maar de plannen die jaren geleden zijn gemaakt, blijven ongewijzigd.”

Wat zouden jullie graag willen dat de gemeente doet?
“Practice what you preach. Het huidige college heeft prachtige groene doelen gesteld, zoals dat dertig procent van het plangebied groen moet zijn. Waar wij ons vooral zorgen over maken, is of bomen behouden kunnen blijven. Onlangs is er een rapport uitgebracht waarin staat dat bomen door klimaatverandering minder CO₂ kunnen afvangen dan voorheen. De doelen moeten worden bijgesteld, en daarom is het juist zo belangrijk dat vooral volwassen bomen behouden blijven.”

Een crowdfundingsactie voor het behoud van het Betonbos is nog altijd actief en is hier te vinden.

Luister hieronder naar Pleij die uitlegt waarom de gemeente het Betonbos wil kappen: