Gemeente stopt miljoenen extra in bereikbaarheid stationsgebied, provincie doet hetzelfde

De gemeente Groningen stopt 5,3 miljoen euro extra in de bereikbaarheid van het stationsgebied. Ook de provincie Groningen draagt eenzelfde bedrag bij aan verschillende infrastructurele projecten rond het Hoofdstation.

Het merendeel van de gemeentelijke euro’s is nodig voor de fietstunnel onder het Hoofdstation, namelijk 3,6 miljoen euro. Die tunnel biedt ook toegang aan de fietsenkelder met 16.000 staanplaatsen onder het station. De zuidzijde van het station moet vanaf het Emmaviaduct bereikbaar zijn en dat kost 1,5 miljoen. Met deze uitgaven heeft de gemeente zo’n 73 miljoen euro in het stationsgebied geïnvesteerd. De totale investering is meer dan 365 miljoen euro.

Eind maart werd bekend dat de kosten voor de verbouwing van het Hoofdstation in Groningen flink zijn gestegen. Daarop besloot de Provincie Groningen ruim achttien miljoen euro bij te dragen. Drie miljoen hiervan was bestemd voor een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel, een gemeentelijke verantwoordelijkheid waarvoor de gemeente Groningen ook moet bijdragen.

Wethouder Van Niejenhuis wilde destijds niet bevestigen of de gemeente de kosten zal dekken en benadrukte dat de kostenverdeling besproken moest worden met de provincie. Dit leidde tot onrust in de Provinciale Staten. Gedeputeerde Johan Hamster wist de gemoederen eind april te bedaren, door te zeggen dat goede gesprekken zijn gevoerd en verwacht dat de gemeente de kosten zal dekken. De kostenverdeling die deze woensdag bekend is gemaakt, is daar het resultaat van.

In ruil voor de 3,6 miljoen euro uit de gemeentekas voor de fietstunnel betaalt de provincie nu 1,5 miljoen euro mee aan het bereikbaar maken van de zuidkant van het Hoofdstation vanaf het Emmaviaduct. Aan het einde van de fietssnelweg Groningen-Assen komt ook een fietstunnel bij de Brailleweg van 2,5 miljoen euro, betaald door de provincie. Bij de van Ketwich Verschuurbrug gaat de route onder de  van Ketwich Verschuurlaan door. Er wordt door zowel  Provincie als Stad bijgedragen aan het reizigersinformatiesysteem.