Pro-Palestinamars door binnenstad: spandoeken en vlaggen op bordes van Stadhuis, liggend protest in Herestraat (update)

nieuws

Op de Grote Markt in Groningen, voor het stadhuis, kwamen woensdagmiddag enkele honderden actievoerders bij elkaar voor een pro-Palestijnse demonstratie. De actievoerders kwamen bijeen voor een protestmars door de binnenstad.

 

De actievoerders kwamen uit heel Noord-Nederland en verzamelden zich rond 15.00 uur op de Grote Markt. Een aantal actievoerders beklom de trappen van het stadhuis en hing spandoeken en vlaggen over de railing van het bordes. Ze riepen de deelnemers aan het protest de afgelopen dagen op om lawaaiige instrumenten, witte shirts met rode vlekken en maskers mee te nemen. Een aantal van de actievoerders gaf daar gehoor aan.

 De actie wordt gehouden omdat het tentenkamp op het Harmonieplein er vandaag precies een maand staat. De actievoerders richten zich tegen de Rijksuniversiteit Groningen, die volgens hen al haar banden met Israëlische instellingen moet verbreken. Ook roepen ze RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries op om af te treden.

‘Strijd is nog lang niet voorbij’

“Het is prachtig om te zien hoeveel mensen er zijn gekomen”, vertelt een ietwat schorre Laleh Armanjani namens de actievoerders. “En dat is nodig ook, want de RUG wil geen stappen maken om in de buurt te komen van onze eisen. We willen dat ze openheid geven over alle financiële samenwerking met Israël. Maar ze doen niks.”

“Het tentenkamp is geen doel op zich. We vechten voor Palestina en gaan door tot het einde.”

Laleh Armanjani

Volgens Armanjani, die ook één van de krachten is achter het tentenkamp op het Harmonieplein, gaat het goed met de actievoerders die er inmiddels een maand kamperen. “We zijn moe, maar we houden het vol. Het gaat eigenlijk gewoon goed, omdat we goed kunnen organiseren en voor elkaar zorgen. Maar het ook vermoeiend, want we moeten onszelf beschermen. De politie doet, als wij melding maken van een incident, eigenlijk niks.”

Op de vraag hoe lang het tentenkamp door blijft gaan, zegt Armanjani duidelijk ‘no comment’. Het tentenkamp is geen doel op zich. Het doel is dat de universiteit de banden met Israël verbreekt. Maar niet alleen hier, overal in Nederland moet dat stoppen. Dat begint niet hier, een maand geleden. We vechten voor Palestina tot het einde.”

 

Nadat de actievoerders zich hadden verzameld op de Grote Markt, vertrok een protestmars door de Groninger binnenstad. Zwaaiend met vlaggen en met veel lawaai trok de stoet door het centrum.

 

In de Herestraat speelde een aantal actievoerders voor ‘dood’, waardoor er flinke drukte ontstond in de winkelstraat.

Demonstratie begint vreedzaam, maar eindigt met wapenstokken en bezetting

De politie en de Marechaussee waren aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Maar het protest verliep grotendeels rustig en zonder incidenten.

Dat bleef zo tot het einde van de woensdagmiddag. Toen slaagden demonstranten erin een pand van de RUG te bezetten aan de Oude Boteringestraat. Meer daarover lees je hier.