Zwemmen in het Stadspark gaat dit jaar nog niet lukken: ‘Provincie kan proef nu niet toestaan’

nieuws
Foto: Bart Buitenhuis | Aireality

Het ombouwen van de Springervijver in het Stadspark naar een zwemplek in de zomer is dit jaar nog niet mogelijk. Volgens de gemeente moet de provincie de vijver eerst aanwijzen als officieel zwemwaterlocatie om een proef met de zwemplas mogelijk te maken.

De gemeente wilde eigenlijk dit jaar al beginnen met het aanpassen van een deel van de Springervijver, zodat er deze zomer nog in gezwommen zou kunnen worden. Maar dat gaat volgens wethouder Mirjam Wijnja niet lukken, omdat het water in het Stadspark geen recreatieve bestemming heeft.

“Om dit mogelijk te maken, moeten we een omgevingsvergunning aanvragen, vertelt Wijnja. “Deze gaan we specifiek aanvragen voor het deel van de Springervijver waarin we het zwemmen willen toestaan. Daarnaast hebben we dit initiatief voor een zwemwaterlocatie ook besproken met de provincie. Zij kan geen pilot toestaan zonder dat aan de eisen voor een officiële zwemwaterlocatie is voldaan. Dat betekent dat we eerst een aanvraag moeten indienen en moeten voldoen aan de gestelde voorwaarden.”

Dat alles betekent dat het provinciebestuur en de provinciale staten hun fiat nog moeten gaan geven, besluit Wijnja: “Beide trajecten maken dat zwemmen in de Springervijver naar verwachting pas op z’n vroegst in 2025 mogelijk is.”