‘Werken vanuit vertrouwen’ werkt

Werken vanuit vertrouwen is het systeem waarbij in principe geen bewijsstukken hoeven aangeleverd te worden bijvoorbeeld bij een individuele inkomenstoeslag.

Op die manier wil de gemeente minder rompslomp, meer gemak en laagdrempeligheid. Het zou helpen om armoede en schulden te voorkomen. Het systeem werd een jaar geleden ingevoerd. Nu blijkt uit onderzoek van de rijksuniversiteit Groningen dat ‘Werken vanuit vertrouwen’ werkt. Het wantrouwen dat aanvragers voelden met het vorige systeem had een negatief effect, mensen deden de aanvraag uiteindelijk  toch maar niet, Met het systeem steeg het aantal aanvragen.

Er zijn wel 17  regelingen voor minima om het inkomen aan te vullen. “Het simpelste is om het minimumloon hoger te maken zodat al die regelingen niet nodig zijn.”  zegt wethouder Eelco Eikenaar.