RUG schrapt programmaonderdelen uit lustrumviering vanwege demonstratie

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Het programma van de Rijksuniversiteit voor de lustrumviering is voor deze zaterdag aangepast. Verschillende onderdelen zijn uit voorzorg geschrapt. Dit heeft te maken met de pro-Palestina demonstratie op het Harmonieplein.

De RUG viert deze week het 410-jarig bestaan. Zaterdag zou er een open huis plaatsvinden. Geïnteresseerden en inwoners kregen hiermee de kans om in de universiteitsgebouwen te kijken. Dit onderdeel gaat niet door. De Rijksuniversiteit laat weten dat het bij deze activiteit geen zicht heeft op wie er de gebouwen binnen komen. Ook verschillende optredens op het Academieplein gaan niet door. Zo is het optreden van TikTom Tammo gecanceld.

Het programma voor de Alumnidag gaat wel door. Dit programma bestaat onder andere uit een lezing, een lunch en een tocht waarbij er op verschillende plekken minicolleges worden aangeboden. Omdat deelnemers zich hiervoor van tevoren moesten aanmelden gaat deze activiteit wel door. Bij het Harmoniegebouw wordt al ruim tien dagen gedemonstreerd. Een groep pro-Palestina demonstranten wil dat de Rijksuniversiteit alle banden verbreekt met Israëlische organisaties en kennisinstellingen. De demonstranten willen pas vertrekken wanneer er aan hun eisen voldaan is.

De lustrumviering begon afgelopen dinsdag. Toespraken werden toen verstoord door een sirene die klonk.