Medewerkster woonlocatie voor jongeren met autisme in Stad ontslagen na seks met cliënt

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Bij een woonlocatie voor beschermd wonen in Groningen, bedoeld voor kinderen en jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis, is een medewerkster ontslagen, nadat ze een seksuele relatie aanging met een cliënt.

Volgens RTV Noord heeft de instelling van de Omega Groep de medewerkster inmiddels de deur gewezen. Ook is melding gemaakt bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en de gemeente, die toezicht houdt op de locaties. De relaties tussen de cliënt en de medewerkster zouden met wederzijdse instemming hebben plaatsgevonden, maar zijn volgens alle betrokkenen wel ontoelaatbaar. De medewerkster zou, voorafgaand aan het incident, al eens eerder zijn gewaarschuwd omdat ze drank dronk met cliënten en met hen vapete.

De Omega groep laat weten een onderzoek te zijn gestart naar het incident en dat het werkt aan maatregelen om nieuwe incidenten in de toekomst moeilijker te maken. De gemeente heeft ook opdracht gegeven voor een onderzoek. De ontslagen medewerkster kan in principe wel weer elders aan de slag, maar kan voordat ze wordt aangenomen wel verwachten dat een nieuwe werkgever te weten komt over het incident. Zorginstellingen zijn verplicht dergelijke incidenten te melden, wanneer er contact wordt opgenomen door een nieuwe werkgever.

Relaties tussen cliënt en patiënt zijn in principe niet strafbaar, zolang beide partijen kunnen instemmen met het gedrag. Wel is het gedrag niet toegestaan in de zorgsector, omdat er een afhankelijkheidsrelatie is tussen cliënt en zorgmedewerker.